preskoči na sadržaj

Osnovna škola Čakovci

Login
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 10. 2018.

Ukupno: 58229
Ovaj mjesec: 112
Ovaj tjedan: 278
Danas: 12
Knjižnica

 

Gdje možeš naći ceste bez automobila,

šume bez drveća i gradove bez kuća i zgrada?

 

DOGAĐAJNICA

 

 

 

 

 

 

 

ŠKOLSKA GODINA 2019./2020.

 

KNJIŽEVNI SUSRET S VLADIMIROM BAKARIĆEM 
 
14. studenog družili smo se s našim prijateljem - književnikom Vladimirom Bakarićem. Gospodin Bakarić završava svoju novu knjigu koju će nazvati "Kad ti život vrati" te nam je, između ostalog najavivši sljedeću knjigu, govorio i o svojim prethodnim knjigama, o svom plodnom stvaralaštvu i inspiraciji koju ulijeva u svoja djela. Ova suradnja ostvarena je s Bibliobusom Vukovarsko-srijemske županije u Mjesecu hrvatske knjige kao promocija knjige i čitanja. Zahvaljujemo bibliobusnoj službi Vukovarsko-srijemske županije na plodnoj suradnji. 
 
 
 
 
 
 
 

ŠKOLSKA GODINA 2018./2019.

 

KNJIŽEVNI SUSRET S DUBRAVKOM JELAČIĆEM BUŽIMSKIM 
 
8. studenog 2018. godine ugodno smo se družili s gospodinom Dubravkom Jelačićem Bužimskim, autorom lektirne trilogije o momku s letećim sposobnostima - Martinu. Gospodin Jelačić Bužimski potomak je plemenite obitelji Jelačić te je svojom prisutnošću u našu školu unio dašak dostojanstvene gospoštine, a svojim zabavnim pričama iz dugogodišnjeg iskustva uveselio nas je i podsjetio zašto je važno njegovati čitalačke navike.
U ovom susretu sudjelovali su učenici od 1. do 8. razreda, a događaj su organizirale učiteljica Ana Marija Zulić i školska knjižničarka, uz sveprisutnu potporu izdavačke kuće Alfa kojoj smo neizmjerno zahvalni.
 
 

 

RADIONICA MICRO: BITA

S učenicima od 1. do 5. razreda Bibliobusna služba VSŽ-a, odnosno knjižničar Bibliobusa Vladimir Vranješević održao je radionicu Micro:bita o programiranju. Učenici su na zabavan i kreativan način usvojili osnove programiranja te prepoznali praktičnu primjenu Micro:bita. Zanimljivo je da će učenici uređaj moći posuditi u Bibliobusu za kućnu uporabu.

Cilj je ovakvih radionica učenicima na zanimljiv i interaktivan način približiti STEAM tj. znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost i matematiku, što je temelj obrazovanja 21. stoljeća, jer djeci omogućava stjecanje trajnih znanja i vještina te ih priprema za zanimanja budućnosti. 

 

 

Radionica virtualne stvarnosti 

Nastavljajući suradnju s  Bibliobusom Vukovarsko-srijemske županije, održali smo radionicu virtualne stvarnosti s učenicima od 2. do 8. razreda MŠ Čakovci. Projekt najbolje opisuje ono što sami protagonisti kažu o njemu: " VR u Bibliobusu je razvojni projekt kojeg, kao novu uslugu, pokretna knjižnica Vukovarsko-srijemske županije nudi osnovnoškolcima kojom kroz igru, na zanimljiv i inovativan način, uče o Županiji. Korisnici u virtualni svijet „ulaze“ putem VR naočala koji se pokreće aplikacijom na pametnom telefonu.  Ova usluga je odlična u korelaciji s mnogim nastavnim predmetima: hrvatskim jezikom i književnosti, povijesti, likovnom, glazbenom, tjelesnom i zdravstvenom kulturom, prirodom i društvom itd. (izvor: Facebook stranica Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci). Mi smo se sjajno zabavili istražujući ovu vrstu stvarnosti i ponovili ono što znamo o našem zavičaju i našoj bogatoj baštini. Veselimo se budućim projektima Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci!

 

 

ŠKOLSKA GODINA 2017./2018.

 

Integrirani dan - upoznavanje sa školskom knjižnicom

ŠKOLSKA GODINA 2016./2017.

 

MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI 

Učenici 2. i 4. razreda podsjetili su se što to znači biti pismen te koliko je djece u svijetu koja nemaju mogućnost obrazovanja. Također, zaključili smo kako nam vještine čitanja, pisanja, računanja i daljnjeg obrazovanja omogućuju pronalaženje boljih poslova i samim time kvalitetniji život. 

     

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Posjet književnika Vladimira Bakarića i ilustratora Dubravka Matakovića

25. listopada imali smo Osnovnoj školi Čakovci zanimljive goste – u posjet su nam došli autor petnaestak romana za djecu i omladinu, vinkovački književnik Vladimir Bakarić zajedno s ilustratorom većine njegovih knjiga, poznatim hrvatskim autorom stripova Dubravkom Matakovićem. Učenici su tako sudjelovali u dvije aktivnosti, u književnom susretu i radionici ilustriranja. Na oba je mjesta bilo zabavno, u razgovoru s Vladimirom Bakarićem učenici su doznali mnogo detalja o nastanku njegovih književnih uradaka, ali i puno osobnih podataka o najdražim jelima i bojama, životinjama i pjesmama te smo se toliko raspričali da nam je bilo  teško razići se. U drugoj radionici bilo je kreativno, naime, odabrali smo jedan ulomak u romanu koji nije popraćen ilustracijama Dubravka Matakovića tako da su sudionice ilustrirale glavni lik romana Nedovršena duga, djevojku Marinu. Susreti su završili dodjeljivanjem romana Totem straha jednom od učenika koji se pokazao posebno zainteresiranim. Tako su knjige dobili obitelj Jokić (Veronika i Luka) i Izabela Ferinac. Jedva smo se rastali od naših gostiju koji su nas oduševili svojom nekonvencionalnošću i talentom te se unaprijed radujemo sljedećem sličnom susretu.  

 

ČITAM STO NA SAT - Natjecanje u brzom čitanju

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige 2016. godine u Matičnoj školi Čakovci  održali smo, pod krilaticom ovogodišnjega Mjeseca knjige Čitam sto na sat, „Natjecanje u brzom čitanju“. Natjecali su se učenici od 5. do 8. razreda i to na sljedeći način:  natjecatelji su dobili nepoznati tekst koji su čitajući u trajanju 2 minute morali ga što brže pročitati, ali tako da ih razumije i publika i oni sami. Dakle, brzo čitanje s razumijevanjem! 

 A naše je povjerenstvo donijelo ove odluke:

1. mjesto osvojila je Ksenija Pap s čitanjem ulomka knjige Zagonetni dječak, ona nas je oduševila brzim i izražajnim čitanjem, kao i odličnim razumijevanjem pročitanog; dok je 2. mjesto osvojila Lucija Garvanović čitajući ulomak iz romana Zagrebački grafiti, a 3. mjesto Mihaela Ello također čitajući roman Vladimira Bakarića. 

Sve natjecatelje pohvaljujemo jer nije nimalo jednostavno brzo čitati tekst i u potpunosti ga razumjeti tako da smo prilikom današnjeg natjecanja otkrili neke nove talente. 

Čestitke hrabrima i upornima!

 

Potraži odgovor na skrivene pitalice!

U Mjesecu hrvatske knige namjera nam je potaknuti učenike na što veću posudbu knjiga, ali i pretraživanje knjižničnog fonda koji nam je na raspolaganju. Stoga, četiri puta u mjesecu organiziramo traganje za pitalicama koje testiraju knjižnično-informacijsku pismenost učenika od 1. do 8. razreda. Tako se u ovoj pretrazi nađu pitanja poput ona o signaturi knjige, o priručnoj građi, o pronalaženju određene jedinice građe, o snalaženju lektirnim popisima, i sl. 

Drugu godinu zaredom naš pobjednik je Hrvoje Mitrović, učenik 8. razreda koji zahvaljujući brzini i sposobnosti pronalaženja skrivenih pitalica, ali i spremnosti za pronalaženja odgovora i upornosti u istraživanju uputa pri snalaženju u knjižničnom fondu, s lakoćom rješava zadane probleme i ponovno nosi titulu pobjednika!

U skupini knjiga Hrvatska književnost nađi roman Nedjeljka Fabrija "Berenikina kosa". Pronađi signaturu na dva mjesta u knjizi!

 

ŠKOLE ZA AFRIKU

Kako povezati humanitarni projekt "Škole za Afriku" i knjižnično-informacijsko obrazovanje?! Jednostavno. Naime, od ove školske godine sudionici smo UNICEF-ova programa "Škole za Afriku" kojim pomažemo obrazovanje djece u pojedinim afričkim zemljama. Kako bi što detaljnije istražili Afriku, životne uvjete stanovništva i mogućnosti njihova obrazovanja, pišemo referate na zadanu temu. Pisanje referata dobro će nam doći i za ostale predmete iz kojih učitelji zadavaju samostalno istraživanje određenih tema. U isto vrijeme upoznat ćemo život afričke djece, razviti suosjećanje za njihove nepovoljne uvjete života i osvijestiti potrebu pomaganja onima u potrebi. 

  

  

 

ŠKOLSKA GODINA 2015./2016.

 

Mjesec hrvatske knjige

Snađi se - potraži odgovore!

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige u trajanju jednog tjedna održali smo natjecateljsko-otkrivalačku ekspediciju pronalaženja informacija u školskoj knjižnici. U natjecanju su se uvažavale brzina i broj točnih odgovora. Daljnje natjecanje   
 

 

ŠKOLSKA GODINA 2014./2015.

 

Upoznavanje sa školskom knjižnicom i knjižničnom građom

 
Učenici Područnih škola Berak i Mikluševci su, u okviru knjižnično-informacijskog obrazovanja, posjetili i upoznali se s prostorom školske knjižnice i građom koju ona nudi. 
 
Počeli smo s projektom "Čitanje uz čaj"
 
Učenice razredne nastave počele su se redovito družiti uz čaj i čitanje u školskoj knjižnici. Počeli smo čitati "Dnevnik Pauline P." i bilježiti njene zgode slikom. U tome nam pomažu i čarobne naočale za brže i kvalitetnije čitanje s razumijevanjem. 
 
 

 

Tražili smo proljeće u pjesmama

Dolazak sunčevih zraka potaknuo nas je na pretraživanje zbirki pjesama naših istaknutih književnika i antologija u potrazi za pjesmama koje govore o proljeću! Tako smo pronašli "Maćuhicu" Ratka Zvrka, "Pejzaž" Vladimira Vidrića, "Proljeće se ne da izbjeći" Bore Pavlovića, "Zlatnu pticu sunca" Stjepana Jakševca i mnoge druge. Nekima smo ukrasili vrata naše knjižnice kako bi svi uživali u ovim stihovima.

 

Natječaj za mlade pjesnike i pisce

U sklopu priredbe povodom Dana škole 21. svibnja održalo se proglašenje 3 najbolje pjesme koje su sudjelovale u natječaju za najmaštovitiju pjesmu ili priču pod nazivom "Natječaja za mlade pjesnike i pisce". Natječaj je održan  povodom suradnje u projektu Općine Tompojevci „Mladi u prirodi“ kojom Osnovna škola Čakovci  hoće potaknuti stvaralaštvo učenika svoje škole u smjeru kreativnog izražavanja pisanom riječi i osvijestiti ih o važnosti čuvanja prirode kojom su okruženi za buduće generacije. 

Natječaj je bio otvoren do 8. svibnja 2015. godine za sve mlade autore i autorice od 1. do 8. razreda koji pišu na hrvatskom jeziku i dosad nemaju objavljenu zbirku smiley Ukupno je zaprimljeno 34 rada.

Tema je bila: Slikar svoga zavičaja.

O pobjedničkim radovima koji su osvojili nagrade odlučilo je povjerenstvo u sljedećem sastavu:

1. Valentina Đerfin

2. Ivona Sabljak

3. Zdenka Birčić

4. Izabela Mlinarević.

Svi radovi bit će objavljeni u zbirci koju će tiskati Općina Tompojevci. 

Na poveznicama donosimo pobjedničke radove:

/upload/os-cakovci/images/static3/715/File/3.mjesto-Anamarija%20Mudri.doc

/upload/os-cakovci/images/static3/715/File/2.mjesto-Elizabeta%20Emi%C4%87.doc

/upload/os-cakovci/images/static3/715/File/1.mjesto-Mirta%20Kujund%C5%BEi%C4%87.doc

 

Završetak školskog projekta za poticanje čitanja "Čitanje uz čaj"

Popili smo i posljednju šalicu čaja iščitavajući, prepričavajući i oslikavajući našu verziju dječjeg romana "Dnevnik Pauline P." Druženje 1 sat tjedno tijekom nastavne godine rezultiralo je čitanjem još jednog djela dječje književnosti te izradom stripa na zadani predložak. Družili smo se i zabavili prateći Paulinine pustolovine te se veselimo sljedećoj školskoj godini kada ćemo započeti i s "Drugim dnevnikom Pauline P."

  

 

ŠKOLSKA GODINA 2013./2014.

RUJAN

Posjet učenika 5. razreda školskoj knjižnici - Međunarodni dan pismenosti

Učenici 5. razreda dana 9. rujna došli su u posjet školskoj knjižnici. Kako su oni većinom učenici-putnici, odmah su se upisali i ponovili pravila ponašanja i posudbe u školskoj knjižnici. Potom su, s obzirom na to da je prethodni dan bio Međunarodni dan pismenosti, naučili kojim temeljnim vještinama pismenosti vladaju i koje sve postoje. Naučili su kako naučene vještine primijeniti u snalaženju u knjižnici i traženju odgovarajuće knjige. 

 

Posjet učenika 1. i 3. razreda školskoj knjižnici

Odmah početkom školske godine prvašići posjećuju školsku knjižnicu s namjerom naučiti čemu ona služi i kako se u njoj ponašati. Na zanimljiv način učenici su usvojili osnove korištenja školske knjižnice pri čemu su im pomogli učenice 3. razreda. Pri kraju susreta  trećašice su svojim mlađim prijateljima pročitale slikopriču. Susret smo završili upisom učenika 1. razreda u knjižnicu. 

 

25. rujna obilježili smo Dan za zdrave zube

Pročitavši Priču o klimavom zubu naučili smo mnogo toga o vrstama zubi, njihovoj građi te, što je najvažnije, sve o njihovoj njezi. Nakon gledanja kratkog filma o načinu na koji se zubi najbolje peru, i sami su učenici, zajedno s knjižničarkom, primijenili ono što su vidjeli i oprali zube preporučenom tehnikom. Na fotografiji pogledajte rezultat :)

 

LISTOPAD

Književni susret sa Željkom Horvat-Vukeljom

15. listopada u našoj školi imali smo čast ugostiti književnicu za djecu Željku Horvat-Vukelju koja nas je uveselila i podsjetila zašto toliko volimo čitati njene knjige. Iz njene Ljubice Torbić samo su iskakali rekviziti kojima nam je uljepšala doživljaj i ostala u sjećanju kao maštovita, energična i nadasve šaljiva spisateljica iz čijeg ćemo nastupa svi crpiti inspiraciju. Ovim putem još jednom zahvaljujemo Školskoj knjizi koja nam je omogućila ovaj događaj. 

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Tko čita, (ne)skita

"Čitaj mi!" - školski projekt glasnog čitanja

I naša se škola svojim kurikulumom pridružila provođenju projekta "Čitaj mi!" koji promovira glasno čitanje djeci najranije dobi (više o kampanji pogledajte na stranici http://www.citajmi.info/citanje-naglas/). Čitanje naglas potiče razvoj čitalačke pismenosti, razvija maštu i kognitivne sposobnosti te obogaćuje rječnik, promovira knjižnicu kao mjesto zabave i opuštanja te promovira čitanje kao ugodnu djelatnost. Stoga smo i mi pokrenuli glasno čitanje učenika od 1. do 4. razreda matične škole. Uz čaj i kolačiće taj doživljaj postaje nezaboravan!

 

Međunarodni dan školskih knjižnica

Svake godine u školi obilježavamo Međunarodni dan (mjesec) školskih knjižnica kako bismo se prisjetili njene značajne uloge u odgojno-obrazovnom procesu. Ona je informacijsko, komunikacijsko, medijsko i kulturno središte škole i mjesto koje se s pravom može nazvati srcem školskog života. Svake godine osmišljavamo sadržaje koji će privući učenike u prostor školske knjižnice, sadržaje koji će ih poučiti čitalačkoj i informacijskoj pismenosti, kritičkom razmišljanju, osposobiti ih za život i obrazovanje u promjenjivom svijetu današnjice te pomoći im da postanu zdravi i odgovorni pojedinci i osvješteni građani. 

U tom smislu i školska knjižnica naše škole doprinosi toj vrijednoj misiji - ove godine pod geslom Školska knjižnica: Vrata u život glasno iščitavamo ulomke koji su nas na bilo koji način nadahnuli i potaknuli da postanemo bolje osobe, sve sa spoznajom o neophodnosti stjecanja novih kompetencija kako bi se pripremili na život u društvu znanja.

 

STUDENI

Vrijedne donacije školskoj knjižnici

Školska knjižnica OŠ Čakovci imala je tu sreću da je u mjesecu studenom dobila čak dvije donacije: jednu od strane Općine Tompojevci koja je našoj školi donirala čitav svoj fond vezan uz Domovinski rat te drugu od stane gospođe Miljenke Krvavice, umirovljene učiteljice koja je knjižnici donirala dio svog privatnog fonda knjiga. 

Ovim putem još jednom zahvaljujemo Općini Tompojevci i svim njenim zaposlenicima isto kao i gospođi Krvavici, ljudima velikog srca koji su pokazali poseban senzibilitet za našu knjižnicu i pomogli nam u našem radu i odgojno-obrazovnom djelovanju. Velika hvala!

 

PROSINAC/SIJEČANJ

Nacionalni školski projekt "Čitamo mi, u obitelji svi!"

Naša se škola ove školske godine pridružila projektu "Čitamo mi, u obitelji svi!". Projekt su pokrenuli vrijedni kolege knjižničari iz udruge Hrvatska mreža školskih knjižničara na razini cijele Hrvatske.  Školski je projekt jer obuhvaća zajednički rad učitelja i knjižničara s učenicima na promociji školske knjižnice i svladavanju tehnike čitanja kod učenika. U isto vrijeme je i razredni projekt jer uključuje sudjelovanje svih učenika trećeg i četvrtog razreda u zajedničkoj aktivnosti - čitanju.

Projekt je osmišljen prema principu "putovanja" knjižnične naprtnjače od jednog do drugog učenika trećeg i četvrtog razreda. Svakog petka se slučajnim odabirom ili prema rasporedu učenika u imeniku odabire jedan od učenika koji nosi knjižničnu naprtnjaču doma u obitelj. Knjižnična naprtnjača gostuje u obitelji učenika 5 dana. U njoj se nalazi 8 zanimljivih knjiga iz različitih područja (roman ili priča za djecu, zbirke pjesama za djecu, roman ili zbirka pjesama za roditelje, slikovnica za djecu s teškoćama u čitanju, popularno-znanstveni priručnik, priručnik za odgoj djece, priručnik za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i popularno napisana knjiga o hrvatskoj kulturi, tradiciji ili povijesti). Neke knjige su namijenjene samo roditeljima, neke samo djeci, a neke za zajedničko čitanje.

Naša škola počinje s provedbom projekta 24. siječnja 2014. godine. Projekt vodi knjižničarka Izabela Mlinarević uz dobru volju učiteljica razredne nastave. 

 

 

SIJEČANJ

Mjesec dobrih vibracija

 

Evo nas, krećemo s projektom "Čitamo mi, u obitelji svi!" u Područnoj školi Berak i to po abecednom redu. 

Koliko smo uzbuđeni zbog početka provedbe projekta, pogledajte na fotografijismiley

 

Ruksak putuje u Čakovce... Učenica 3. razreda Tea Lovasić čita svoj najdraži ulomak iz jedne od knjiga. 

 

Školski projekt glasnog čitanja dobiva nove razmjere!

Naše se glasno čitanje rasplamsalo! Naime, čitajući Dnevnik Pauline P., toliko smo se uživjeli da smo i mi, kao i junaci u knjizi, osmislili Dan kremastih kolača. Svatko je dao svoj doprinos u obliku neke kremaste, primamljive slastice. Sve smo to zalili domaćim čajem i prionuli na daljnje pustolovine Pauline P. i njene obitelji i prijatelja. Gutajući slatke kolače, dogovorili smo se sljedeći mjesec obilježiti Dan voćne salate!

 

 

 

Muke po pitalici

Svaki dan učenike u knjižnici dočeka pitalica koju treba odgonetnuti. Nekada je ona jednostavna i lako ju je odgonetnuti, a ponekad se skupi gomila odgonetača i muku muče tijekom velikih i malih odmora. Tada bude zanimljivo gledati kako vijugice rade i kako su naša djeca motivirana pogoditi točan odgovor! Kako to izgleda kad se naši mudrijaši napnu i razmišljaju, pogledajte u gornjem kolažu.

Inače, gornja pitalica glasila je ovako:

U gradu se otvorio novi noćni klub. Problem je jedino taj što malo ljudi može ući unutra. Na vratima stoji čuvar koji ispituje ljude da nastave niz. Samo oni koji točno nastave niz, ulaze u klub.

Čuvar govori: deset - pet      osam - četiri      šest - ?

Većina je ljudi rekla tri i nije ušla u klub. O kojem se broju radi?

 

Pa razmislite!

 

ŠKOLSKA GODINA 2012./2013.

RUJAN

Za početak školske godine predlažem vam da se pozabavite popularnim časopisima u elektroničkom izdanju:

Drvo znanjahttp://www.sysprint.hr/drvo/

Enterhttp://enter.bug.hr/

National Geographic Kidshttp://kids.nationalgeographic.com/kids/

Teenhttp://www.teen385.com/.

 

LISTOPAD

Posjeti učenika područnih škola školskoj knjižnici

Učenici razredne nastave iz područnih škola (Berak, Mikluševci, Tompojevci) posjećuju školsku knjižnicu tijekom prva dva mjeseca nove školske godine. Učenici od 1. do 4. razreda razvijaju vještine čitanja i pisanja te su aktivnosti školske knjižnice usmjerene poticanju čitalačke pismenosti. 

Tako smo se upoznali s knjižnicom i pravilima ponašanja u njoj, vježbali abecedu, čitali i izrađivali slikovnice, proučavali dječje časopise i knjižnu opremu, proučavali put nastanka knjige i dijelove knjige te referentnu zbirku. 

 

STUDENI

Obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije

Svake godine 16. studenog obilježava se Međunarodni dan tolerancije. Tako su i učenici 8. razreda OŠ Čakovci zajedno s knjižničarkom proveli radionicu na temu tolerancije među različitostima s namjerom širenja svjesnosti o prihvaćanju različitosti. 

 

Osvojeno 1. mjesto za najbolji plakat na natječaju "Moja knjižnica"

 

Posjet književnice Branke Primorac našoj školi

Autorica omiljene školske lektire Maturalac te drugih romana za djecu i omladinu - Ljubavni slučaj mačka Joje, Sve zbog Ane, Mama, pazi pas!  - posjetila je našu školu 29. studenog. Gospođa Primorac prepričavala nam je anegdote iz svog života, otkrila izvore nadahnuća te nagovijestila sadržaj svog novog romana Zvonka Zmaj i tri kavalira iz kojega nam je pročitala vrlo zanimljiv odlomak. Druženje su zaokružila pitanja učenika koji su znatiželjno ispitivali odakle je književnica crpila nadahnuće za njima najzanimljiviji roman Maturalac. 

 

 

SIJEČANJ

Međunarodni dan zagrljaja

Jeste li znali da stručnjaci kažu kako nam je potrebno:
4  zagrljaja za preživljavanje
8 za održavanje
12 za napredovanje.

U tom smo ozračju i mi obilježili 21. siječanj, Međunarodni dan zagrljaja akcijom BESPLA ZAGRLJAJ kojom nam je namjera bila potaknuti protok radosti i međusobnog uvažavanja.

 

OŽUJAK

Dan mađarske revolucije

I ove smo godine, 15. ožujka, obilježili obljetnicu mađarske revolucije. Mali Mađari, učenici od 1. do 4. razreda Matične škole Čakovci,  zajedno s učiteljem mađarskog jezika i knjižničarkom, proučavali su hrvatska i mađarska državna obilježja. Tako smo uspoređivali hrvatsku i mađarski zastavu, grb i himnu te, nakon što smo sve izrezali i obojili, izradili plakat. 

 

Dani hrvatskoga jezika

Kvizom poznavanja hrvatskog jezika i književnosti podsjetili smo se što smo da sada naučili o našem lijepom jeziku. U kvizu su sudjelovali učenici 5. i 6. razreda. Dane hrvatskoga jezika obilježavamo prisjećajući se 17. ožujka 1967. godine kada je skupina hrvatskih jezikoslovaca izdala Deklaraciju o položaju i mjestu hrvatskog književnog jezika i na taj način nastojala hrvatski jezik učiniti jednakim i ravnopravnim slovenskom, srpskom i makedonskom jeziku. 

 

 

SVIBANJ

Posjet učenika OŠ Čakovci Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek

Učenici OŠ Čakovci posjetili su GISKO 22. svibnja u sklopu školskog projekta "Drugo lice grada". Učenici od 5. do 8. razreda proučavali su secesijski Osijek i njegove građevine, između ostalih i zgradu Gradske i sveučilišne knjižnice. Knjižničarka Odsjeka za djecu upoznala nas je s brojnim aktivnostima koje Knjižnica nudi i ukratko nam izložila povijest same Knjižnice i njen nastanak. Susret smo završili proučavajući osobito zanimljive knjige i obilaskom zgrade Knjižnice i nekih njenih odjela.

 

LIPANJ

Ispraćaj osmaša

Ispratili smo još jednu generaciju naših dragih osmaša. I ova će generacija ostati zapamćena kao mali i složni razred koji nam je prirastao srcu. Koliko su voljeli knjigu i čitanje, može se vidjeti na ovoj fotografiji :)

 

 

ŠKOLSKA GODINA 2011./2012.

 

RUJAN

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE OZONSKOG OMOTAČA

Učenici 5. i 6. razreda su povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača obradili tematski strip Ozzy Ozone. Podsjetili su se štetnog utjecaja zagađivača na zdravlje čovjeka, načine kako spriječiti sve veće onečišćenje okoliša te, najvažnije, kako svatko od nas može utjecati na spas planeta Zemlje. 

 

 

LISTOPAD

DANI KRUHA

Dani kruha prigodno su obilježeni izlaganjem proizvoda od žitarica na štandovima koji su uređeni u holu škole. Učenici viših razreda pripremili su se za ovaj dan proučavajući razne vrste žitarica i njihovu primjenu.

Tako smo ponovili što znamo o kukuruzu, pšenici, riži, raži, heljdi, ječmu i prosu, a naučili nešto o zaboravljenim žitaricama kamutu (vrsti pšenice) i dinkelu.
 

             MJESEC HRVATSKE KNJIGE       

Ove se godine Mjesec hrvatske knjige održava pod krilaticom – ČITAJMO PJESNIKE. Tako smo i mi u OŠ Čakovci čitali našeg velikog pjesnika Grigora Viteza, kojemu ove godine obilježavamo stogodišnjicu rođenja.

Učenici 3. i 4. razreda uživjeli su se u uloge dama i trubadura te iščitavali antologijske Vitezove pjesme: Kako živi Antuntun, Prsti, Kad bi drveće hodalo.

 

 

 

Učenici  viših razreda čitali su poeziju hrvatskih pjesnika pa smo događaj započeli besmrtnim stihovima Antuna Branka Šimića:

 

Pjesnici su čuđenje u svijetu

 

Oni idu zemljom i njihove oči

velike i nijeme rastu pored stvari

 

Naslonivši uho

na ćutanje što ih okružuje i muči

Pjesnici su vječno treptanje u svijetu

 

 

PROSINAC

Radionica izrade trodimenzionalnih origami božićnih zvijezda

Pod vodstvom pedagoginje Zorice Banjanin u knjižnici je održana serija radionica u kojoj su učenici učili vještinu izrade origami božićne zvijezde. U vještini su se okušale i nastavnice, a svi zainteresirani mogu pogledati kratak film i pokušati sami izraditi ovaj atraktivan božićni ukras:

http://www.youtube.com/watch?v=Jboqw9xPF88.

 

 

Novi naslovi časopisa na jeziku manjina u knjižnici

Knjižnica je, uz časopise na rusinskom jeziku Nova dumka i Vjenčić, počela primati časopise na mađarskom jeziku Magyar Naplo i Uj Magyar Kepes Ujsag.

 

    

    

 

VELJAČA

 

VALENTINOVO

Već tradicionalno knjižnica je i ove godine bila mjesto razmjene ljubavne pošte. Učenici svih razreda mogli su slati pisamca svojim simpatijama, ljubavima, prijateljima i sudjelovati u širenju dobrog raspoloženja i pozitivnih vibracija. 

 

 

OŽUJAK

 

OBLJETNICA MAĐARSKE REVOLUCIJE     

 

Dana 15. ožujka u našoj školi obilježavamo sjećanje na mađarsku revoluciju koja se dogodila 1848. godine. Tada su se Mađari borili za samostalnost i nezavisnost svoje države unutar Habsburške monarhije. Revoluciju je poveo  Šandor Petefi po kojem je naš čakovački KUD dobio ime.

A pitate se zašto mi to  spominjemo? E, pa zato što je u našoj općini velik udio mađarskog stanovništva i zbog toga se u našoj školi uči mađarski jezik. Na taj način pridonosimo očuvanju mađarske tradicije i običaja u ovom dijelu Hrvatske. Zato danas pozivamo sve da upotrebljavaju što više mađarskih riječi i na taj način doprinesu širenju mađarskog duha. Evo nekih prijedloga:

Jo reggelt! - Dobro jutro!

Jo napot! - Dobar dan!

Viszontlatasra! - Doviđenja!

papucs - papuč, ključ - kulcs, večera – vacsora, kifla – kifli, banana – banan,...

 

ŠUMA=VODA=ŽIVOT

Radionicama u kojima smo izrađivali origami stabla te biljke i životinje vezane uz vodu obilježili smo Svjetski dan šuma i voda. 

 

TRAVANJ

Međunarodni dan plesa

Učenici 1. do 4. razreda matične škole obilježili su plesom 29. travanj - Međunarodni dan plesa. Sat TZK-a proveli smo plešući uz zvukove latino ritmova vježbajući šetalicu. Potom smo proširili znanje i na macarenu, španjolsku verziju šetalice uz istoimenu pjesmu.

Naravno, za zagrijavanje smo ponovili koje vrste plesova poznajemo: one standardne, latinoameričke i skupne. Tako smo se sjetili valcera, tanga, ali i onog nama najbližeg, kola. 

  

preskoči na navigaciju