preskoči na sadržaj

Osnovna škola Čakovci

Login
Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 10. 2018.

Ukupno: 35707
Ovaj mjesec: 1159
Ovaj tjedan: 378
Danas: 1
Naši uspjesi

 

Drugo mjesto na literarnom natječaju „Napiši pjesmu i osvoji bicikl“

 

Naša učenica 7. razreda Dorijana Tkalec osvojila je 2. mjesto na literarnom natječaju „Napiši pjesmu i osvoji bicikl“ za pjesmu „Grad kao iz bajke“ uz mentorstvo učiteljice Hrvatskog jezika Ana Marije Zulić. Natječaj su organizirali Lions klub Vukovar, Udruga za rekreativni biciklizam "Kotrljaneri" iz Osijeka i Šporska zajednica Osječko-baranjske županije. Značaj ovoga uspjeha još je veći kada se zna da je sudjelovalo 98 učenika iz  28 osnovnih škola Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Svečana dodjela nagrada održana je 25. studenog 2018. g. u Kongresnoj dvorani Lavoslav Ružička vukovarskog hotela Lav.  

 

 

Uspjeh učenika PŠ Berak

 

Učenici 4. razreda PŠ Berak, Lana Hajrić, Mato Garvanović i Josip Marinčić,  sudjelovali su u kvizu znanja i prijateljstva „Koprivnica - voljeni grade moj“ koji se održao u OŠ Braća Radić Koprivnica u PŠ Bakovčica 10. studenoga 2017. godine. Natjecali su se učenici četvrtih razreda iz pet županija, i to iz  područnih škola Berak, Benkovo i Slavonski Kobaš te osnovnih škola Čeminac i Bjelovar. Učenici su odgovarali na pitanja o Koprivnici, Podravci i Domovinskom ratu te su pokazali zavidnu razinu znanja. Naši su učenici osvojili 3. mjesto. Učenike je pripremala i vodila njihova učiteljica Zdenka Birčić, učitelj mentor.

 

 

2. Festival dječjeg stripa „Izviđačke pustolovine“ Gunja 2016.

Udruge StripOs i Stripforum, u suradnji s Ministarstvom kulture RH i Osnovnom školom Antun i Stjepan Radić iz Gunje, organizirali su 2. Festival dječjeg stripa „Izviđačke pustolovine“ na koji se odazvalo oko 1 000 učenika iz 42 škole iz pet slavonskih županija. Festival se održavao od 2. do 3. prosinca 2016.g. Povjerenstvo je izabralo 27 najboljih strip-crtača koje je nagradilo knjigom Izviđačke pustolovine.

Među najboljim strip-crtačima našla se i naša Izabela Ferinac, učenica 6. razreda, sa stripom Tajanstvena planina, a za uspjeh je zaslužan i njezin mentor, učitelj Likovne kulture Dražen Budimir.

Čestitamo na uspjehu!

 

                             

 

Uspjeh na natjecanju u izradi plakata

Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj obavijestio je našu školu da će se povodom Dana mađarskog pjesništva održati natjecanje. Sudjelovati su mogli svi oni učenici koji pohađaju Mađarski jezik i književnost prema A, B ili C modelu.

Učenici, koji su dobrovoljno sudjelovali na natjecanju, trebali su izraditi plakat na temelju pjesme Szeretném, ha vadalamafa lennék Jòzsefa Attile.

Nastavnici su trebali učeničke radove dostaviti do 31. ožujka 2016. godine u ured mađarskih prosvjetnih djelatnika, koji se nalazi u Osijeku.

U našoj školi učenici su sudjelovali u velikom broju. Osim Mihaele Ello, koja je pobijedila na natjecanju i osvojila bogatu nagradu, za natjecanje su izradili plakat i sljedeći učenici: Karlo Ello, Paulina Hudak, Marija Kery, Lea Lovasić, Zoltan Ello, Jakov Kujundžić, Tea Lovasić, Ivano Hudak, Marin Hudak, Mirta Kujundžić, Karla Panenić, Elizabeta Emić i Bruno Emić.

Našoj učenici, Mihaeli Ello, ovim putem još jednom čestitamo na trudu i kreativnosti što je uložila u izradu svog plakata. Ona je dokaz da se marljiv rad isplati, a ostalim učenicima zahvaljujemo na sudjelovanju.

 

Uspjeh na literarno-likovnom natječaju

Na IX. literarno-likovnom natječaju POJ RIČI MATERINSKE Osnovne škole Primošten 2015. godine Lucija Garvanović, učenica 6. razreda, nagrađena je za svoju domoljubnu pjesmu "Vukovar, to je Hrvatska" pod vodstvom mentorice - učiteljice Hrvatskog jezika Ivone Sabljak. Pjesma je objavljena u zborniku radova "Ex libris" Primošten 2015.

Čestitamo!

VUKOVAR, TO JE HRVATSKA

 

Svake godine

Nekako baš u ovo vrijeme,

Na licu moga tate

Ja primijetim čudne sjene.

 

Na moje pitanje

Da li ga nešto boli

On se sjetno nasmije

I kaže da me voli.

 

Vrati nas tata pričom

U prošlost daleku,

Kada se živjelo, voljelo,

A najviše ginulo za Dunav rijeku.

 

I tada mu suza iz oka krene,

A s lica padne svaka maska,

Zagrli me i ponosno kaže:

„Kćeri moja, Vukovar, to je Hrvatska!“ 

                                LUCIJA GARVANOVIĆ, 6.razred

 

Natječaj "Djeca zajedno"

Učenica  8. razreda Klaudija Ferinac osvojila je 1. mjesto na likovnom natječaju „Djeca zajedno“ koji je održan pod nazivom „Nada i svjetlost“ i pokroviteljstvom udruge Ankh iz Osijeka. Tema je bila nada i svjetlost koja je ove godine povezana sa životom i djelom Nikole Tesle.

Svečana priredba i dodjela nagrada održana je u OŠ Svete Ane u Osijeku uz prigodan program učenika OŠ Svete Ane iz Osijeka i OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara.

Osim Klaudijina rada,  pohvaljen je i rad učenice Jennifer Kubiček kao uspješan.

 

Županijsko natjecanje iz Njemačkog jezika

 

Učenica 8. razreda Jennifer Kubiček na županijskom natjecanju iz Njemačkoga jezika održanom 4. ožujka 2014. godine u Osnovnoj školi Antun i stjepan Radić u Gunji  osvojila je 3. mjesto. Čestitamo Jennifer i njezinu mentoru učitelju Juliju Pajčiću!

 

Literarni natječaj "Ivica Kičmanović"

 

Na literarnom natječaju „Ivica Kičmanović“ 2013. godine pohvaljeni su:

 - Jennifer Kubiček  iz 7. razreda  za sastavak „Vukovar – najljepši grad na Dunavu (voditeljica: Ana -  Marija Zulić)    i

- Robert Ello iz 6. razreda  za sastavak „Vrijedne ruke moga djeda“ (voditeljica: Ana - Marija Zulić)

Na likovno – literarnom natječaju  „Živa i šarena šuma“  koji je raspisalo Hrvatsko šumarsko društvo 2013. godine pohvaljene su:

- Martina Homa iz 5. razreda za pjesmicu „Proljetna šuma“ (voditeljica: Ines Peulić) i

- Milica Mišljenović iz 6. razreda  za likovni rad (voditeljica: Žaklina Živković).  

 

Radovi:

 

    Proljetna šuma - Martina Homa

    Vrijedne ruke moga djeda - Robert Ello

    Vukovar - Jennifer Kubiček

 

Literarni natječaj Naklade LJEVAK

 
Učenik 7. razreda Luka Svalina pohvaljen je za literarni rad "Rano zorom" na natječaju nakladničke kuće Naklada LJEVAK d.o.o. i objavljen je u zbirci radova "Odjeci" 2012. 
 
 
 

Ranom zorom

 

            Nekako mi se čini da mi riječ „zora“ najteže pada upravo ponedjeljkom. Dan prije se izležavam i uživam u toploj postelji, a već sljedećeg jutra to nije moguće. Svakog ponedjeljka, dok traje školska godina, iznova se prisiljavam ustati jer bus neće čekati. Nema više uživanja u toplom krevetu, nema onoga dijela kad nisi budan niti spavaš, već se premišljaš hoćeš li se okrenuti na drugu stranu i odrijemati još malo.

            U trenutku kada se oglasi budilica, najbolji način da sve prođe što brže je naglo sjesti na krevet. Poslije toga sve se odvija kao u nekom usporenom gluhonijemom filmu. Ponekad upalim TV jer uvijek bude neka zanimljiva repriza i tada se već sasvim pristojno razbudim i potpuno se obučem.

Vani je još uvijek vrlo mračno, ali se ipak gase ulične svjetiljke, pretpostavljam da se štedi. U mom selu nije neobično vidjeti gladnu lisicu kako pretrčava cestu, a ovako bez svijetla još su hrabrije.

U petak, 3. veljače pao je „prvi snijeg“ i sve zabijelio. Volim jutarnji snijeg jer je savršen, ravan i netaknut. Ja sam za sobom ostavljao prve tragove koji su odavali da je ovuda ipak netko prošao. Upravo kada sam se zagledao u grane bora prepune snijega, pogodila me velika gruda toga istoga savršeno netaknutoga snijega ravno u leđa. Ako sam još bio pospan, to me je definitivno razbudilo. Svi su se moji prijatelji grudali na autobusnoj stanici pa sam im se pridružio. Ovo naše veselje nije obradovalo vozača. Prije ulaska u bus ozbiljno nam je zaprijetio da otresemo snijeg sa čizama i da ne unosimo grude jer inače … Ne znam kako bih objasnio tati da me mora voziti u školu cestom kojom još ni ralica nije prošla, a na vrijeme sam se ustao. Da, tako je to kod nas. Kao da živimo u Gorskom kotaru, a ne u ravnoj Slavoniji! Pa zašto bi uopće išli na zimovanje!

Razmišljajući tako o vremenskim nepogodama i zimskim radostima stigosmo pred školu. Već se potpuno razdanilo! I tako svako jutro.

Ne želim priznati, ali mislim da je jutro ipak najbolji dio dana. Zar ne?!

 

                                                           LUKA SVALINA

                                                           7. razred

 

Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica"

 

15. ožujka ove godine 33 učenika naše škole (od 2. do 8. razreda) sudjelovalo je  na Međunarodnom matematičkom natjecanju "Klokan bez granica" koje se istovremeno provodilo u 51 zemlji svijeta. Tako su se našli među 6 800 000 natjecatelja širom svijeta koji su se okušali u rješavanju zanimljivih zadataka. U Hrvatskoj je natjecanje održano u 362 osnovne i 68 srednjih škola. Troje naših učenika (najbolje plasiranih na razini škole) dobilo je utješne nagrade. To su:


Martina Havidić (8.razred)
Andrea Pajvančić (7.razred)
Robert Lajko (6. razred).

 

Novi uspjesi naših literata iz OŠ Čakovci

 

Naši literati sudjelovali su u natječaju za 26. Susret Ivica Kičmanović na kojem je Josipa Poplašen nagrađena za rad "Pismo književnom liku" a Ivan Ljikar pohvaljen za svoj rad "Mali čuvar prirode". Josipa je i s likovnim radom na temu Nizozemske sudjelovala na natječaju "Putujmo Europom" te je prošla županijsku i dospjela do državne razine natjecanja, a najnoviji uspjeh je taj da je pohvaljena za likovni rad na temu "Stanovnici šume". Jennifer Kubiček postigla je značajan uspjeh i dospjela do državne razine natjecanja na temu "Europa u školi" s radom "Moja draga baka".

Naši Milica Mišljenović i David Marjanović pohvaljeni su na natječaju "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" na temu "Žabe traže kralja".

 

 

Likovni natječaj "Djeca zajedno"

 

Učenica 7. razreda Antonia Tkalec na likovnom natječaju "Djeca zajedno", koji je održan pod pokroviteljstvom udruge "Ankh" iz Osijeka, osvojila je 2. mjesto. Sugerirane teme bile su vezane uz radost i ljepotu života, maštovito kreiranje likova i priča, igru djece... Projekt ''Djeca zajedno'', koji je ove godine naslovljen Mi djeca sagradit ćemo grad s najvećom ulicom radosti, predstavlja značajan doprinos pripremama Republike Hrvatske za ulazak u Europsku uniju.

 

 

Međunarodna godina šuma - 2011. i OŠ Čakovci

 

Na literarno-likovnom natječaju koji je organiziralo Hrvatsko šumarsko društvo – ogranak Vinkovci ostvarili smo sljedeći uspjeh:

1) Ivan Ljikar učenik 6. razreda pod vodstvom nastavnice hrvatskog jezika i književnosti Ana-Marije Zulić  osvojio je 2. mjesto literarnim radom „Proljetna šuma“

2) Antonia Tkalec  učenica 6. razreda pod vodstvom nastavnice likovne kulture Žakline Živković  primila je pohvalu za likovni rad

3) Josipa Kovačić učenica 3. razreda PŠ Tompojevci pod vodstvom učiteljice Marije Mađarac dobila je pohvalu za likovni rad.

 

Natječaj je raspisan povodom „Međunarodne godine šuma – 2011.“ i tema natječaja bila je – šuma.

 

 

Učimo od prirode

 

Volim kada me u ranu zoru probude tračci sunčeve svjetlosti koji se probijaju kroz roletne, a ptice veselo pjevaju i skakuću s grane na granu. Malo dalje oglašava se pijetao koji je najbolja i najtočnija budilica, bolja od bilo kojega sata...

* * *

Ovaj je literarni rad učenice 8. razreda Antonije Žunabović osvojio 2. mjesto na natječaju VOLIM HRVATSKU koji je raspisala Turistička zajednica RH za Vukovarsko-srijemsku županiju 2011. godine. Nagrada je novčana (2. mjesto 5000,00 kuna), a utrošit će se na opremanje školske knjižnice novim lektirnim naslovima. Učenici će biti uručena diploma i prigodni poklon Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

 

 

Volim kada me u ranu zoru probude tračci sunčeve svjetlosti koji se probijaju kroz roletne, a ptice veselo pjevaju i skakuću s grane na granu. Malo dalje oglašava se pijetao koji je najbolja i najtočnija budilica, bolja od bilo kojega sata. 

Ujutro, kada izađem van, osjetim nešto posebno, nove opojne mirise koji dopiru iz svakoga cvijeta, travke ili sa svakoga drveta. Znam - to je priroda koja me okružuje!

Sve moje od nje dolazi. Svaka zelena travka njezino je čarobno stvorenje, svaki potočić, svaki najmanji kukac ... i nebo. Ah, taj nebeski svod! Predivan je! Bio on svijetle plave boje u rano jutro, bio čist bez ijednoga oblačića u podne ili narančast na zalasku, jednako je lijep. Upotpunjuju ga krilata stvorenja – cvrkutave ptice i raznobojni kukci koji prozuje. Obuzme me neka posebna toplina koja potiče na dobrotu i praštanje, dok mi vjetar miluje snene obraze.

Priroda je ljepota i sklad. Ona savršeno funkcionira. Sve bilježi i na sve reagira. Pamti svako dobro djelo ali i svaki krivi potez, svaku nebrigu i nasilje. Priroda je poput brižne majke jer se brine da svako sjeme proklija na našim poljima, da ima dovoljno sunca, topline i vlage. Brine se za pravilnu izmjenu godišnjih doba. Međutim, kada čovjek postane pohlepan te odluči ubrzati njezine procese u cilju veće osobne dobiti, nastaju veliki problemi. Oni se izražavaju u obliku velikih prirodnih katastrofa: potresa, poplava, požara, različitih zagađenja, kiselih kiša ... Priroda, kao ni svi ljudi, ne tolerira nasilje te se prema njoj moramo odnositi s poštovanjem. Svaki čovjek želi da se prema njemu odnosimo uljudno i s poštovanjem jer jedino tako možemo očekivati jednako uvažavanje od drugih, tj. drugi nam vraćaju istom mjerom. Poput prirode.

Preporučam da počnemo ispravljati svoje loše navike u vlastitoj sredini. Zašto bacamo smeće na čistu rosnu travu, a samo nekoliko koraka dalje nalazi se kontejner?! Kako li su tek mora i oceani puni svakojakog otpada, a nitko ništa ne vidi i ne poduzima. Hoće li nam uzvratiti obiljem riba i velikim ulovom? Ili ćemo upecati staru cipelu? Tko je za to kriv? Mi, nemarni i sebični ljudi! Nitko drugi! Nismo odgovorni prema prirodi koja nam sve daje. Kako li joj samo uzvraćamo?!

Toliko se hvalimo svojom suvremenošću i velikim znanstvenim dostignućima, a ne želimo priznati da je stari indijanski poglavica iz Seattlea bio u pravu kada je pohlepnog bijelog čovjeka upozoravao da se priroda ne može ni prodati ni kupiti. Ona nije, niti će ikada biti potpuno vlasništvo čovjeka poput neke stvari kojom može činiti što ga je volja. Priroda je  Božji dar čovjeku kojim se treba znati služiti poštujući njezine zakonitosti jer će jedino tako vladati blagostanje na zemlji.

Budimo blagi, strpljivi, jednostavni i pravedni poput prirode jer će nas to učiniti boljim i ljepšim ljudima!

 

ANTONIJA  ŽUNABOVIĆ

8. razred

voditeljica: ANA-MARIJA ZULIĆ, prof.

OSNOVNA ŠKOLA ČAKOVCI

ČAKOVCI

 

Haiku poezija u našoj školi

 

Haiku pjesma (broj 12) učenice 7. razreda Josipe Poplašen objavljena je u 9. broju (2011. g.) časopisa MODRA LASTA. Smatramo to velikim uspjehom za našu Školu i poticajem za daljnje napredovanje i stvaranje literarnih radova.

 

 

1.         Lopoč i lokvanj                                                         7.        Vjetar njiše šaš,

            poglede izmjenjuju                                                               rogoz trski zavidi,

            rumen skrivaju.                                                                    potok prati Sunce.

 

 

2.         Dvije rijeke -                                                            8.         Kružići na vodi,         

            Vuka s Dunavom spaja                                                     vjetar sklada glazbu

            mile kapi svoje.                                                                   u tihi suton.

 

           

3.         Naše bogatstvo,                                                       9.         Gle, kap vode

            izvor života cijelog,                                                               obasjana Suncem

            bistra je voda.                                                                       zrcali nebo.

 

 

4.         Potok blista,                                                              10.   Žuti maslačak,          

            čamcu put pokazuje,                                                        umila ga rosa,

            Mjesec plovi.                                                                       sreću budi.

 

 

5.         Vesela djeca                                                             11.       Kiša kiši,

            lokvice uznemiruju,                                                              kap po kap, kap po kap,

            sreću raspršuju.                                                                   gasi žednu zemlju.

 

 

6.         Zelena povšina                                                         12.       U sjeni hrasta

            plavo nebo zavodi,                                                                 zabacih štapove svoje -

            ritove rodi.                                                                               bogat ulov.

 

JOSIPA  POPLAŠEN,

7. razred

voditeljica: ANA-MARIJA  ZULIĆ, prof.

 OSNOVNA ŠKOLA  ČAKOVCI

ČAKOVCI

Priloženi dokumenti:
TIN I JA 2019..docx

preskoči na navigaciju