preskoči na sadržaj

Osnovna škola Čakovci

Login
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 10. 2018.

Ukupno: 58228
Ovaj mjesec: 111
Ovaj tjedan: 277
Danas: 11

Na ovoj stranici bit će objavljivane tekuće novosti za nastavu Geografije kao i zanimljivosti iz područja geografije.

Stranicu uređuje učitelj Dragan Jović.


VIJESTI

COP26

COP 26 - UCLGA Posljednjih je dana aktualna konferencija koja se održava u škotskom gradu Glasgowu. Svjetski čelnici raspravljaju o   klimatskim promjenama i budućnosti Zemlje. Često se na nastavi geografije kritički osvrćemo na odnos ljudi prema okolišu. U   članku na ovoj poveznici (portal Geografija.hr) možete pročitati više o navedenoj temi.

 


 

Prvi dan u tjednu

May be an image of map and text that says "First Day of the week Around the world Monday Saturday Sunday Friday Adorn Mapper ADORN"

  Neke su nam stvari u životu toliko uobičajene da niti ne pomišljamo da u nekim dijelovima       svijeta nisu iste kao kod nas. Na priloženoj karti možete analizirati kojim danom započinje   tjedan širom svijeta. Iako je ponedjeljak najčešći prvi dan u tjednu, veliki broj država (među   njima i najmnogoljudnije države Kina, Indija, SAD) imaju nedjelju kao prvi dan tjedna. Subota   je početak tjedna većinom u državama s većinski muslimanskim stanovništvom.

 

 

 

 

 

 


Vulkan na Kanarskim otocima

EKSPLOZIJA VULKANA na Kanarskim otocima, aerodrom zatvoren -  Dnevno.baDnevno.ba Vulkan na Kanarskim otocima izbacuje lavu već danima... Uništene su brojne kuće, okoliš je izmijenjen, otok je postao veći. Kanarski otoci izrazito su zanimljivo područje. Istraži gdje su i kojoj državi pripadaju, kakva je klima tog prostora i zašto su baš tamo smješteni vulkani. Istraži kako je ova posljednja erupcija utjecala na prostor. Odgovor na navedena pitanja očekujem na satu geografije.


Aralsko jezero

                                                                       Aralsko jezero: opis, mjesto, povijest i zanimljivosti

 Nekad jedno od najvećih jezera na svijetu danas je gotovo presušilo. Aralsko jezero jedan je od najboljih   primjera kako ljudske djelatnosti utječu na prostor. Na sljedećoj poveznici (klik) možete pogledati kratak video   koji prikazuje kako se jezero smanjivalo tijekom godina.

  Za one koji žele znati više. Istražite gdje se nalazi Aralsko jezero i koji su uzroci njegova presušivanja.

 

 

 


Svjetski tjedan svemira

 U tjednu od 4. do 10. listopada 2021. godine obilježava se Svjetski tjedan svemira. Neki od naših učenika tim povodom pratili su predavanje Vladimira Peze s naslovom: Kako (slučajno) izmjeriti svemir? Predavanje je održano online na platformi Zoom u srijedu 6. listopada, a sudjelovali su učenici OŠ Nikole Tesle, Mirkovci, učenici naše škole te svi ostali zainteresirani.

Učenicima naše škole tema je bila izrazito zanimljiva te su se uključili i s nekoliko astronomskih pitanja za našeg mladog predavača. 

 

 

 


Digitalne karte

Odabrana fotografijaTko kaže da predmetni kurikulumi nisu prilagođeni suvremenim potrebama pojedinca? Učenici osmog razreda upoznali su se s brojnim mogućnostima koje nude Google karte. Iako su ih često koristili i ranije, otkrili su i ponešto novo.

Planiranje putovanja, gužve na cestama, znamenitosti i njihove fotorafije, računanje udaljenosti... U nekoliko klikova dolazimo do brojnih korisnih informacija.

 

Na slici možemo vidjeti plan puta učenika osmog razreda J. M. od njegove kuće u Berku do Zadra.

 

 

 

 

 


Olimpijske igre

Olympic medals: An alternative table - with US 15th - BBC News

 Nedavno su završile Olimpijske igre održane u glavnom gradu Japana - Tokiju. Jedinstven je to sportski događaj na kojem se okupljaju tisuće sportaša iz cijeloga svijeta. Poznato geslo kaže da je važno sudjelovati, ali osvajanje medalja jedan je od glavnih motiva svakog sportaša. Na slici možete vidjeti deset država s najviše osvojenih medalja na ovogodišnjim Olimpijskim igrama. Znate li imena svih navedenih država na hrvatskom jeziku? Znate li ih sve pokazati na geografskoj karti? Ako ne - istražite i pronađite odgovore. U nastavku je i popis svih osvajača medalja kao dodatni izazov za one upornije (popis).

 

 


 

NASTAVA

5. razred

Raspored održavanja nastave geografije i prirode PETKOM.
Geografija: 15. 10.; 29. 10.; 12. 11.; 26. 11.; 10. 12.
Priroda: 22. 10.; 5. 11.; 3. 12.; 17. 12.

GEOGRAFIJA I PLANET ZEMLJA

Oblik Zemlje - priča o Magellanovom putovanju oko svijeta (klik).

Rotacija Zemlje - objašnjena u ovom kratkom videu.

Kontinenti i oceani - na ovoj poveznici možete vježbati prepoznavanje pojmova na slijepoj karti.

GEOGRAFSKE KARTE

Zašto su sve geografske karte netočne? - otkrijte na ovoj poveznici

REPUBLIKA HRVATSKA

RELJEF

VODA

ORIJENTACIJA

 

6. razred

VRIJEME I KLIMA

Nastanak i vrste padalina (kratki video).

Zadatke za ponavljanje nastavne cjeline Vrijeme i klima možete pronaći klikom ovdje.

STANOVNIŠTVO

Stranica na kojoj možemo pratiti kretanje broja stanovnika i ostale zanimljive pokazatelje nalazi se na ovoj poveznici.

SUVREMENA HRVATSKA, NASELJA I GOSPODARSTVO

LJUDI, OKOLIŠ I BAŠTINA

 

7. razred

OPĆA OBILJEŽJA EUROPE

Vježbe na karti: reljef / mora i obale / vode na kopnu.

Države Europe - prepoznaj sve države na geografskoj karti (klik). Napomena: Cipar nije u Europi već u Aziji. Nije točno ime države Velika Britanija već Ujedinjeno Kraljevstvo.

SREDNJA I JUŽNA EUROPA

JUGOISTOČNA I ISTOČNA EUROPA

ZAPADNA I SJEVERNA EUROPA

SUVREMENA EUROPA

 

8. razred

GEOGRAFSKA MREŽA I TOPOGRAFSKE KARTE

Videolekcija - primjena digitalnih karata pri planiranju putovanja (klik).

PRIRODNO-GEOGRAFSKA OBILJEŽJA HRVATSKE

Na ovoj poveznici možete pogledati kako su se mijenjale granice i oblik Hrvatske kroz povijest. Za točniji prikaz - koristite udžbenike iz povijesti i povijesni atlas.

Reljef Hrvatske - vježba na geografskoj karti (klik).

STANOVNIŠTVO HRVATSKE

PRIMORSKA HRVATSKA

GORSKA HRVATSKA

PANONSKA HRVATSKA

KORISNE POVEZNICE

Geografija.hr

Geografija.hr

Portal Geografija.hr mjesto je za sve zaljubljenike u geografiju. Ovdje možete pronaći veliki broj članaka o temama iz svih područja geografije. Za početak preporučujem tekst koji odgovara na pitanje zašto je geografija važna. Možete ga pročitati na ovoj poveznici. Istražujete i čitajte.

Državni hidrometeorološki zavod

DHMZ - Državni hidrometeorološki zavod  Na stranicima DHMZ-a (meteo.hr) osim vremenske prognoze mogu se pronaći brojni podatci o klimi i svim klimatskim elementima na području Hrvatske. Osim meteorologije, DHMZ se bavi i hidrološkim podatcima pa na njihovim stranicama možemo pratiti i vodostaje tekućica.

Državni zavod za statistiku

 Državni zavod za statistiku je glavni nositelj, diseminator i koordinator sustava službene statistike Republike Hrvatske. Na njihovim web stranicama (dzs.hr) možemo pronaći veliki broj statističkih podataka o stanovništvu, gospodarstvu, naseljima... DZS je zadužen i za provedbu popisa stanovništva.

preskoči na navigaciju