preskoči na sadržaj

Osnovna škola Čakovci

Login
Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 10. 2018.

Ukupno: 35707
Ovaj mjesec: 1159
Ovaj tjedan: 378
Danas: 1
O školi

 

Osnovna škola Čakovci

 

Devedesetih godina Republika Hrvatska bila je zahvaćena Domovinskim ratom.  Ni Matična škola Čakovci nije bila izostavljena. Tijekom Domovinskog rata uništeni su vrijedni dokumenti naše škole pa tako i sama spomenica. Upravo iz tih razloga ne možemo iznositi pouzdane podatke o životu i radu naše škole u tom vremenu.      

Osnovna je škola Čakovci, nakon procesa mirne reintegracije,  počela s radom školske godine 1997./1998. brojeći 107 učenika u ukupno 12 odjela. Škola se tada, kao i danas,  sastojala od 4 područne škole u Berku, Bokšiću, Mikluševcima i Tompojevcima te matične škole u Čakovcima. U prvim godinama rada nastava se odvijala  na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu te srpskom jeziku i ćirilici. Danas se odvija na hrvatskom jeziku i latinici uz izbornu nastavu njegovanja rusinskog jezika i kulture te mađarskog jezika i kulture što govori da i dalje postoji nacionalna raznolikost hrvatskog, srpskog, mađarskog i rusinskog stanovništva.

Tijekom godina škola je sudjelovala u brojnim akcijama i natječajima: slikarska kolonija slikara Vukovarsko-srijemske županije; osvojeno 1. mjesto na likovnom natječaju u sklopu projekta „Pogled s mog prozora“ u organizaciji British Councila; osvojeno 1. mjesto na likovnom natječaju „Djeca zajedno“ u organizaciji OESS-a; osvojeno 1. mjesto na literarnom natječaju „Volim Hrvatsku“ Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije; osvojeno 2. mjesto u nogometu za dječake na županijskom natjecanju, osvojeno 3. mjesto u stolnom tenisu za dječake i mnoga druga postignuća.

2. rujna 2006. godine otvorena je novoizgrađena područna škola u Mikluševcima. Školu je svečano otvorio župan Vukovarsko-srijemske županije gospodin Božo Galić, a blagoslovio je vlč. Jakim Simunovič. Istoga dana održani su i 12. susreti škola u kojima se uči ili njeguje rusinski jezik i kultura. Tom prigodom predstavljena je knjiga „155 godina školstva u Mikluševcima“ učitelja Đure Ljikara. Tiskanje knjige financijski je pomoglo MZOS RH.

2009. godine izgrađena je i nova zgrada škole jer je stara bila dotrajala i devastirana. Svečano je otvorenje uveličao ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, načelnik općine Gabrijel Kujundžić, donačelnik Zdravko Galović i ostali dužnosnici. Unutrašnjost nove  škole je  do današnjeg dana kompletno namještena i opremljena suvremenim pomagalima.

29. ožujka 2011. godine Školu je posjetio veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija gospodin Youshio Tamuru i drugi tajnik veleposlanika Japana gospodin Atsushi Sajto.

Naša se škola cijeloj  hrvatskoj javnosti prvi put predstavila 6. listopada 2011. godine u HRT-ovoj emisiji Školski sat u kojoj su učitelji Ana Marija Zulić i Julije Pajčić s učenicima osmog razreda Josipom Poplašen i Tomislavom Lovrićem predstavili školski projekt „Srednji vijek“ u koji su bili uključeni svi učitelji predmetne nastave.

2012. godine  osnovali smo Učeničku zadrugu „Jabukovac“ u koju su uključeni učenici razredne i predmetne nastave, a  11. prosinca 2012. g. primljena je u redovno članstvo Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva.

Tijekom školske godine 2012./2013. naša se škola uključila u čak dvije volonterske inicijative Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Prva je inicijativa nazvana „Pružimo ruke“ i odvijala se tijekom studenog 2012. godine, a druga je nazvana „Osmijeh za sve“, a odvijala se tijekom veljače 2013. godine. Obje su inicijative zamišljene kao odgovor na potrebu podizanja kvalitete provođenja slobodnog vremena djece i odraslih u lokalnoj zajednici. Naši su učenici uvježbali dva mjuzikla Patnje jednog vuka – prvi dio („Pružimo ruke“) i Patnje jednog vuka – drugi dio („Osmijeh za sve“) i izvodili su ih u društvenim domovima Općine Tompojevci te vrtićima i domovima za stare i nemoćne u Vukovaru. Voditeljice ovih inicijativa bile su ravnateljica Škole Ivana Stanić, učiteljica Glazbene kulture Nataša Lukač Dudaš i knjižničarka Izabela Mlinarević. 22. studenog 2012. godine naša je škola osvojila nagradu „Otisak srca“ za najbolju volontersku inicijativu u Republici Hrvatskoj u 2012. godini koju dodjeljuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Nagradu su u Muzeju Mimara u Zagrebu primile ravnateljica Ivana Stanić, učiteljica Nataša Lukač Dudaš i učenica 8. razreda, nositeljica glavne uloge u mjuziklu, Nensi Mitrović.

U studenom 2012. godine započinje suradnja naše škole i OŠ August Cesarec iz Krapine. Naše učiteljice razredne nastave Tamara Kovčalija i Brigitta Vodopić zajedno s učiteljicom Nevenkom Puh iz Krapine osmišljavaju projekt „Lijepom našom“ koji ima za cilj sklapanje prijateljstava učenika iz dviju različitih županija (Vukovarsko-srijemske i Krapinsko-zagorske županije) i upoznavanje njihova zavičaja. U studenom su učenici razredne nastave iz Čakovaca bili u posjetu Krapini, a u svibnju 2013.g. učenici iz Krapine došli su u uzvratni posjet u Čakovce. Uzajamnim posjetima učenici i učiteljice su se zbližili, a naše škole postale škole prijatelji.

21. svibnja 2014. godine predstavljena je knjiga – fotomonografija „Ogledalo naše mladosti“ umirovljenog učitelja Đure Ljikara iz Mikluševaca u nakladništvu OŠ Čakovci. Knjiga opisuje rad literarne, likovne, dramske i folklorne sekcije škole u Mikluševcima ali i u MŠ Čakovci od prve polovice 20. stoljeća do današnjih dana. Knjigu su uz autora predstavili ravnateljica Škole Ana Marija Zulić i recenzentica Marija Papuga. Tiskanje knjige financijski je pomoglo MZOS RH.

U svibnju 2014. godine OŠ Čakovci izabrana je za sudjelovanje u IPA projektu „Razvoj kurikulumske kulture: Osnaživanje škola za razvoj i implementaciju školskog kurikuluma“ koji provode Centar za istraživanje i razvoj obrazovanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i Forum za slobodu odgoja. Projekt se provodio uz podršku MZOS te AZOO. Postavši sudionikom ovoga projekta naša je škola bila jedna od šezdeset pilot škola u RH koje su sastavljale svoj školski kurikulum s jasno definiranim ciljevima i ishodima utemeljenima na potrebama škole i lokalne zajednice. Voditeljica projekta bila je pedagoginja Valentina Đerfin koja je 11. veljače 2015. godine sudjelovala na završnoj konferenciji projekta u Opatiji na kojoj je predstavila rad i rezultate provođenja projekta u OŠ Čakovci. 

U svibnju 2014. godine OŠ Čakovci se prvi puta od osamostaljenja RH uključila u projekt obuke neplivača „Naučimo plivati – škola plivanja 2014.“ U projektu su sudjelovali svi učenici razredne i njihove učiteljice. Provedbu ovoga projekta financirali su Periska d.o.o. iz Vinkovaca i Općina Tompojevci, a obuka je trajala od 3. svibnja do 16. lipnja 2014. godine.   

Područna škola Mikluševci bila je domaćin 21. susreta rusinskih osnovnih i srednjih škola 6. lipnja 2015. godine koji je održan pod visokim pokroviteljstvom MZOS RH u okviru obilježavanja 165. obljetnice doseljenja Rusina u Mikluševce. U okviru ove manifestacije održan je i Aktiv učitelja rusinskog jezika na kojemu su sudjelovali učitelji iz 15 škola, 13 iz  Vojvodine ( Kucura, Ruski Krstur, Đurđevo, Novi Sad, Kula, Savino Selo, Gospođinci, Bačka Topola, Novo Orahovo,  Sremska Mitrovica, Šid, Bačinci i Bikić) i 2 iz Republike Hrvatske (Petrovci i Mikluševci).

Od 2001. godine škola surađuje s nizozemskom humanitarnom organizacijom SVSK (Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp) koja je u pet navrata (2001., 2011., 2013., 2015. i 2017. godine) vodila naše učenike na trotjedni odmor u Nizozemsku. Ova je humanitarna organizacija donirala školi financijska sredstva za kupnju sprava za vježbanje koje su postavljene ispred škole u lipnju 2014.g. i služe svim učenicima i mještanima Čakovaca.

Školske godine 2015./2016., točnije u veljači 2016. godine po prvi put u povijesti naše Škole počeo se provoditi program predškole za svu djecu godinu dana do upisa u prvi razred, to je tzv. nulti razred. Program predškole izvodi se u prostoru PŠ Bokšić. Prvi program predškole trajao je u skraćenoj satnici (150 nastavnih sati) od 22.veljače 2016. do 14. lipnja 2016. godine. Program predškole  vodila je odgajateljica Jelena Čurčinac, a pohađalo ga je 5 predškolaca. Program predškole u potpunosti financira Općina Tompojevci. Pedagoške godine 2016./2017. program predškole trajao je punih 250 nastavnih sati od 1. prosinca 2016. do 10. svibnja 2017.g., a voditeljica je bila učiteljica razredne nastave Josipa Floršić iz Berka. Te je godine bilo 8 predškolaca. Pedagoške godine program predškole traje također 250 nastavnih
sati, od 2. studenog 2017. do 20. ožujka 2018. Uključeno je 5 predškolaca, a vodi ga odgajateljica Zrinka Brandt iz Svinjarevaca.

Naši se učitelji kontinuirano usavršavaju i napreduju u zvanju. Trenutno u Školi radi pet učitelja mentora (Brigitta Vodopić, učitelj mentor od 2014.g., Zdenka Birčić, učitelj mentor od 2014.g., Tamara Kovčalija, učitelj mentor od 2016.g., Dajana Zucić, učitelj mentor od 2016.g. i Dinka Prusina Nikolić, učitelj mentor od 2017.g.) i jedan učitelj savjetnik (Marina Banović, učitelj savjetnik od 2017. godine).

Učenička zadruga Jabukovac predstavljala je sve učeničke zadruge Vukovarsko - srijemske županije na 29. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Zadru od 3. do 6. listopada 2017 g. Voditeljica bila je učiteljica Ljubica Glušac Lukić. 
preskoči na navigaciju